6. Laddning för privatpersoner.

Det finns flera saker att tänka på om man vill kunna ladda sitt elfordon i hemmet. Det är fullt möjligt att ladda sitt fordon i ett vanligt vägguttag, men det är inte rekommenderat ur ett säkerhetsperspektiv då det finns risker med en okontrollerad laddning. För att kunna ladda snabbt och säkert bör man köpa en så kallad laddbox.

 

Det är en god idé att informera sig om alternativen innan köp, men samtidigt finns bra hjälp att få från installatörer och återförsäljare av laddstationer kring vad som passar just dig. Exempel på installatörer och återförsäljare hittar du genom att klicka här.

 

Laddboxens fördelar.

En laddbox, eller Wallbox som den heter på engelska, är en box som sätts upp på väggen eller på en stolpe i anknytning till bilens parkering. Denna laddbox är specifikt utformad för laddning av laddbara fordon. En laddbox har två stora fördelar jämfört med att ladda direkt ur ett vanligt vägguttag:

 

 • Det går snabbt att ladda.

Vid laddning i ett vanligt vägguttag tillåts inte laddningen uppnå maximal styrka. Med hjälp av en laddbox tillåts högre laddeffekter, och i samband med installationen uppgraderas ledningar och säkringar (vid behov) för att minska riskerna för elstörningar i hemmet.

 

 • Det är säkert att ladda.

En laddbox är speciellt framtagen för laddning av laddbara fordon och garanterar därmed en säker laddning. Laddboxen har inbyggd aktiv säkerhet, vilket bland annat innebär att strömmen kan slås på först när alla kontakter är ihopkopplade. Eftersom laddning av fordon kräver stora strömstyrkor finns det vissa säkerhetsrisker vid laddning i vanligt eluttag.

 

 • Kablar, uttag och säkerhetsnivåer.

Laddboxar finns i två utföranden, med fast laddkabel monterad eller med ett uttag där man kan koppla in fordonets egen laddkabel. Fördelen med fast kabel är bekvämlighet – du vet alltid var du har kabeln och den är alltid lättillgänglig. Dessutom kommer bilens egen kabel alltid att finnas i bilen för de tillfällen när du laddar på annan plats. Laddboxarna finns med både Typ1- och Typ 2–kontakt, och håller den rekommenderade säkerhetsnivån Mode 3.

 

 • Uppkopplad laddning.

Några tillverkare av laddboxar har valt att integrera Wi-Fi i laddboxarna. Med hjälp av Wi-Fi kan du enkelt koppla upp laddboxen mot ditt hemmanätverk och därigenom starta och stoppa laddningen via exempelvis din mobiltelefon – eller tidsbestämma laddningen så att du alltid laddar nattetid. Den uppkopplade laddboxen möjliggör också att du alltid kan se att bilen laddar som den ska, oavsett var du är, och du kan få ett meddelande om laddningen avbryts eller något annat går fel.

 

wallbox

 

Att installera en laddbox.

Installationen av en laddbox är tämligen enkel och smidig. Jobbet utförs av ett behörigt elinstallationsföretag.

 

 1. Sök fram en lämplig leverantör och beställ en box (se vår lista över återförsäljare här till höger).
 2. Boka tid med en behörig elinstallationsföretag för kontroll av ditt elsystem och be de ta fram en offert på helhetslösning.
 3. Boka tid för installation och få installationen utförd.
 4. Låt elinstallationsföretaget slutbesikta och göra en kvalitetskontroll.
 5. Testladda!

 

Så mycket kostar en laddbox.

Priset för en laddbox ligger på 5 000-12 000 kronor. Priset varierar beroende på vilken typ av laddbox som beställs samt vilka tilläggstjänster som önskas. Sedan tillkommer en installationskostnad. Installationskostnaden varierar beroende på var boxen ska placeras, närheten till el och hur elsystemet i ditt hus ser ut. Räkna med att installationen kan kosta från 2 000 kronor upp till 10 000 kronor. För arbetskostnaden kan ROT-avdraget utnyttjas om du uppfyller de allmänna villkor som ställs för avdraget.

 

Tänk också på:

 • Att oberoende av laddare så måste du säkerställa att husets elsystem är i gott skick. Låt en elinstallatör göra en besiktning av husets elsystem.
 • Använd de kablar som din biltillverkare rekommenderar. Försök att undvika skarvsladdar.
 • Att enligt svensk standard måste din laddare ha jordfelsbrytare Typ B eller Typ A i kombination med DC övervakning som brytare vid 6mA.

 

Vid laddning med schuko (hushållsuttag):

I nödfall kan man ladda elbilen i ett så kallat shuckouttag (hushållsuttag). Viktigt är då att hålla koll på laddning och inte ladda för länge. Undvik också att ladda på 16 Ampere. Har du en kabel där du kan välja effekt bör du gå ner på 6 eller 10 Ampere.

 

Hos Elsäkerhetsverket hittar du mer information.

 

FÖREGÅENDE KAPITEL  |  NÄSTA KAPITEL