7. För flerbostadshus.

Bor man i en lägenhet, oberoende av om det är hyresrätt eller bostadsrätt, kan det vara svårt att få en parkeringsplats med ett vägguttag anpassat för att ladda sin elbil. Detta är ett stort hinder för ökningen av elfordon, men även du som bor i ett flerbostadshus kan skaffa en laddbox.

Installationsförloppet för en laddbox på din parkeringsplats eller i ditt garage kan se olika ut. Även ägarförhållandena och kostnadsfördelningen kan se olika ut för laddboxen. Det finns ett antal alternativ, och nedan går vi igenom de vanligaste:

 

För dig som bor i bostadsrätt:

  • Fastighetsägare bekostar laddboxen men den boende står för installationskostnaden. Laddboxens kostnad tas ut genom högre parkeringsavgift under en bestämt period. Kostnad för förbrukad el tas ut i form av en fast avgift som läggs på parkeringsavgiften.
  • Den boende står för både laddbox och installation. Kostnad för förbrukad el tas ut i form av en fast avgift som läggs på parkeringsavgiften.

 

För dig som bor i hyresrätt:

  • Fastighetsägare bekostar laddbox och installation. Investeringskostnad samt driftkostnad tas ut i form av högre hyra.

 

Argument för laddbox i flerbostadshus.

Att ta diskussionen med en fastighetsägare är inte alltid så lätt. Man stöter ofta på argument för varför fastigheten inte kan ha en laddbox. Man märker också att kunskapsnivån kring frågorna är väldigt låg. Här nedan följer en argumentsamling som kan hjälpa dig på vägen mot att besvara de vanligaste frågorna och farhågorna:

 

Är det inte krångligt och kräver massor av jobb?

– Installationen utförs av ett behörigt elinstallationsföretag och är inte något avancerat. Hur mycket jobb som krävs beror på lokala förhållanden.

 

Kostar det inte jättemycket?

– Nej, det handlar om några tusenlappar, men om du vill kan jag som boende betala den kostnaden. Bara du godkänner att en laddbox sätts upp.

 

Om du får en så vill väl alla ha?

– Det är inget problem så länge alla betalar för sin egen laddbox.

 

Hur gynnas vi av att sätta upp en laddbox för våra hyresgäster?

– Ni får bra PR. Att ni erbjuder era hyresgäster laddmöjlighet är ett sätt att marknadsföra sig. Ni visar tydligt att ni arbetar med klimatfrågor.

 

Kommer vårt elsystem att klara av det?

– Varför inte ta hit en elektriker som får göra den bedömningen?

 

Vad ska hända med laddboxen när du flyttar?

– Detta löser vi enkelt genom att fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen köper loss laddboxen i befintligt skick till restvärdet. Och inom kort kommer säkert en annan hyresgäst att införskaffa ett elfordon.

 

Ta lärdom av andra
– Istället för att uppfinna hjulet på nytt, kan det vara klokt att höra efter om hur andra har gjort. Hos Energi & klimatrådgivningen kan du läsa mer om bostadsrättsföreningar som installerat laddstationer. Klicka här om du är intresserad. Det finns även god hjälp att få genom kontakt med installatörer och återförsäljare av laddstationer, som har gått genom processen många gånger.

 

FÖREGÅENDE KAPITEL  |  NÄSTA KAPITEL